Η Ναυτική Εταιρία Σκύρου βασικός παράγοντας της σκυριανής ανάπτυξης.


Η Ναυτική Εταιρία Σκύρου είναι μία σημαντική- παρά τα εύλογα προβλήματα- συμμετοχικού εγχειρήματος  που κατά κάποιο τρόπο αντιπροσωπεύει μία πτυχή του σκυριανού κοινωνικού κεφαλαίου.
Έχει διασφαλίσει με όρους ποιότητας, σχετικής ταχύτητας και οικονομικών ναύλων, την προσπελασιμότητα στο νησί και υπό αυτή την έννοια είναι βασικός παράγοντας της σκυριανής ανάπτυξης.
Σήμερα, την εποχή της σκληρής οικονομικής κρίσης αλλά της τάσης του κεντρικού πολιτικού και διοικητικού συστήματος να υποβαθμίσει και να εκποιήσει τα δημόσια αγαθά, η διατήρηση και η δύσκολη πλην όμως εφικτή επίτευξη υπηρεσιών υψηλού επιπέδου από μία εταιρία λαϊκής βάσης όπως η Ναυτική Εταιρία Σκύρου είναι ένα κεφάλαιο που πρέπει να προστατευθεί, να ενισχυθεί και κυρίως να στεριώσει ακόμη περισσότερο.
Εξάλλου η νησιωτικότητα δεν είναι ευκαιρία για εκμετάλλευση σε τιμή ευκαιρίας  από διάφορα ιδιωτικά συμφέροντα αλλά είναι – ή πρέπει να είναι – πεδίο αυτοοργάνωσης και αυτάρκειας  των νησιωτικών κοινωνιών  με όρους συμμετοχικότητας και  κοινωνικής δημοκρατικής διαχείρισης. Είναι εξάλλου ιδιαίτερο πεδίο για την ανάπτυξη του νησιώτικου κοινωνικού κεφαλαίου το οποίο- τελικά- μόνο αυτό μπορεί να γίνει σταθερή πηγή ισομερούς κατανομής τοπικού πλούτου.

Έτσι, σε μία κλειστή νησιώτικη κοινωνία που συνήθως φοβάται τη συμμετοχικότητα και την συλλογική οργάνωση του κοινωνικού κεφαλαίου ενώ αυτή είναι ασφαλές εργαλείο ενδογενούς ανάπτυξης, η περίπτωση της Ναυτικής Εταιρίας Σκύρου είναι ένα παράδειγμα από το οποίο μπορεί να εξαχθεί θετική εμπειρία και πρόκληση για νέες απόπειρες και σε άλλους τομείς  του σκυριανού κοινωνικού κεφαλαίου.

Δημήτρης Ι. Κατσούλης


Σχόλια